actie
Vierkante fotoboekenactie: nu 20% korting
Foto's maken in zonlicht

Foto's maken in zonlicht

Gepubliceerd op 23 maart 2016

De lente is begonnen en de zon gaat steeds feller schijnen. Wat is er nou leuker dan om in de zon pasgeboren dieren en mooie bloemen te fotograferen?

In de lente gaan mensen steeds vaker naar buiten en maken ze meer foto’s, maar als de zon schijnt is het knap lastig om een goede foto te maken. Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt. Met dicht geknepen ogen een foto proberen te maken, omdat de zon zo fel is.

Weet jij ook niet hoe je een goede foto maakt in het zonlicht en wanneer je dit het beste kan doen? Lees dan snel verder!

Het gouden uurtje

Het gouden uurtje wordt ook wel het magische uur genoemd. Het is een korte periode na zonsopgang of voorzonsondergang. Tijdens dit gouden uur is het licht niet te hard en heeft het een gouden gloed, waardoor het licht voor veel meer sfeer zorgt. Het gouden uur is perfect om foto’s te maken.

Op verschillende websites kan je precies opzoeken wanneer het gouden uur op jouw locatie is. Het wordt wel het gouden uur genoemd, maar meestal duurt dit geen uur.

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent, zodat je alvast de belichting kan bepalen. Soms zijn er namelijk maar enkele minuten waarop het licht het mooist is. Stel alvast de witbalans in, zodat je er achteraf veel minder werk van hebt.

Blijf na het gouden uur nog even wachten tot het blauwe uur begint. De lucht wordt dan diepblauw, voordat het echt donker wordt. Ook dit wordt het ‘uur’ genoemd, maar de mooiste kleuren heb je meestal maar een kwartier.

Het gouden uurtje

In de felle zon

In de felle zon foto’s maken is zeer lastig. Mensen knijpen hun ogen dicht en schaduwen zijn hard. Als de lichtbron ver van het onderwerp verwijderd is en de lichtbron klein is, wordt het licht harder.

Hierdoor krijg je een groot contrastverschil tussen de lichte en de donkere delen.

Gelukkig zijn er genoeg middelen om toch een mooie foto te maken in de felle zon. Gebruik bijvoorbeeld een reflector. Deze weerkaatst het zonlicht en zorgt voor meer licht op de schaduwen, waardoor het contrast afneemt.

Natuurlijk kan je ook een schaduw plek opzoeken om een foto te maken of gebruik je flitser om schaduwen te verzachten.

In de felle zon

Tegen de zon in

Hoewel het vaak wordt afgeraden om tegen de zon in te fotograferen, levert dit wel de meest bijzondere en sfeervolle foto’s op. Tegenlicht wordt veel gebruik gemaakt voor het maken van silhouetten.

Wanneer het licht schuin van achteren komt, wordt je onderwerp mooi belicht waardoor er een gouden rand om het onderwerp ontstaat. Dit wordt ook wel ‘hair light’ genoemd, en wordt vaak gebruikt bij portretten.

Planten en bloemen kunnen ook heel mooi gefotografeerd worden met tegenlicht. Hierdoor kunnen details, zoals bijvoorbeeld de nerven, heel mooi benadrukt worden.

Tegen de zon in

Sterren maken van lichtpunten

Met behulp van het diafragma kan je de zon in een stervorm veranderen.

Wel is het belangrijk om te onthouden dat dit afhangt van de grootte van de lichtbron. Als de lichtbron te groot is verandert deze niet in van vorm.

Overigens verschilt het per situatie en lichtbron welk diafragma deze stervorm geeft. Speel hiermee tot je het gewenste resultaat krijgt. Ook kan dit trucje gebruikt worden bij avondfotografie.

Sterren maken van lichtpunten

Let op lensflare

Wanneer je foto’s maakt tegen de zon in, kan er lensflare ontstaan. De vorm en de mate van lensflare verschilt. Soms zie je cirkels of gekleurde bollen en de andere keer kan er een soort lichte waas ontstaan of zie je regenbogen op de foto.

Lensflare kun je voorkomen door een zonnekap/lenskap te gebruiken. Hierdoor wordt het licht, wat anders direct in de lens zou komen, geblokkeerd. Soms helpt het ook als je je hand boven de lens houdt.

Vaak wordt lensflare als een ongewenst effect gezien, maar soms kan het ook juist iets extra’s toevoegen aan de foto. Bepaal daarom voor jezelf of je het mooi vindt of juist niet.

Lees ook andere blogs met fotografietips:

Lensflare

Ben jij er klaar voor om dé perfecte foto te maken?
Met deze tips maak je gegarandeerd goede foto’s in zonlicht. Laat die zonnige dagen maar komen!