actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Portretfotos tips

Handige tips voor het maken van portretfoto’s

Gepubliceerd op 28 november 2016

De perfecte portretfoto’s maken is niet altijd even makkelijk en vergt soms een flinke dosis geduld. Maar als het gelukt is en je het eindresultaat ziet, dan is het zeker de moeite waard!

Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, zodat jij de mooiste portretfoto van je partner, (klein)kind of wie dan ook zelf kunt maken.

Maak gebruik van de omgeving

Er zijn genoeg plekken om mooie portretfoto’s te maken in Nederland. Zoek eens de natuur op. Ga naar het strand, de duinen of het bos in. Maar je kunt natuurlijk ook ergens in de stad een foto maken.

Bij het maken van een portretfoto buiten, moet je rekening houden met het licht. Op een bewolkte dag is het bijvoorbeeld makkelijker om een foto te maken dan op een zonnige dag.

Mocht de zon toch fel schijnen, probeer dan niet tegen het licht in te fotograferen. Zoek dan bijvoorbeeld de schaduw op.

Portretfotos tips

Houd je model uit het midden

Vaak zetten mensen hun model in het midden op de foto. Probeer dit te voorkomen en plaats je model naar de zijkanten. Dan wordt je foto veel sterker en dynamischer van.

Gebruik daarom “de regel van derden”. De meeste telefoons en cameratoestellen hebben de optie om een raster te gebruiken bij het maken van de foto.

Plaats het onderwerp op een van de 4 kruispunten en je hebt de regel van derden toegepast, net als een echte fotograaf!

Portretfotos tips

Het moeilijkste punt

Probeer je model spontaan op de foto te krijgen, dit is het moeilijkste punt van portretfotografie. De meeste mensen zeggen “say cheese” of “even lachen naar de camera”. Dit zorgt er natuurlijk voor dat iemand geforceerd gaat lachen en dat het er heel onnatuurlijk uit gaat zien.

Je kunt beter een leuke grap maken en voor een ontspannen sfeer zorgen, dan wordt de foto ook een stuk spontaner! Verder is het belangrijk dat je scherp stelt op de ogen bij het maken van de foto. Uit onderzoek blijkt dat mensen het meest naar de ogen kijken van portretfoto's, dus zorg dat deze goed scherp op de foto staan.

Portretfotos tips

Bewerk je portretfoto’s om er meer uit te krijgen

Als je klaar bent met foto’s maken kun je deze ook nog even bewerken. Kleur hoeft niet belangrijk te zijn bij een portretfoto. Je kunt altijd ervoor kiezen om een foto om te zetten in zwart-wit. Probeer dit eens uit en kijk wat voor effect het geeft aan de foto.

Door de foto naar zwart-wit te veranderen kun je veel duidelijker de lijnen van iemands gezicht zien. Dit kan je gewoon doen met een app op je telefoon maar ook met photoshop natuurlijk.

Portretfotos tips

Gebruik je portretfoto's

Een portretfoto van bijvoorbeeld je kinderen is erg leuk om op te hangen aan de muur. Laat jouw zelfgemaakte portretfoto drukken op een mooie wanddecoratie, zoals dibondaluminium of plexiglas.

Verder zijn portretfoto’s goed om te gebruiken voor je CV of voor je profielfoto.

Lees ook andere blogs met fotografietips: