powered by

10 tips voor het maken van de mooiste vakantiefoto's voor Instagram

De zomer staat weer voor de deur! Tijd om je zwemkleding, slippers en zonnebrandcrème weer van stal te halen en in het vliegtuig te springen voor een retourtje zon, zee en strand.

Of het nu het palmstrand is op Kreta, de wijngaarden in Italië of de Côte d’Azur in Frankrijk. We willen al die mooie herinneringen vastleggen en delen met vrienden en familie.

Instagram biedt - met al haar leuke filters en vele gebruikers - hier het perfecte platform voor. Maar hoe zorg je ervoor dat die mooie wandeltocht, spannende duiksessie of dat lekkere etentje er perfect op komt te staan?

Lees snel verder en ontdek welke 10 tips wij voor je hebben. Iedereen zal straks jaloers zijn op jouw prachtige Instagram tijdlijn vol met de mooiste vakantiekiekjes! #Klaarvoorvakantie

1. #Vertel een verhaal

Probeer voordat je van start gaat met het maken van oneindig veel vakantiefoto’s, na te denken welk verhaal je wilt vertellen. Wil je de vakantie van begin (koffers pakken) tot eind (aankomst vluchthaven) laten zien? Of kies je voor een doorlopend thema in je foto’s op je tijdlijn?

Een verhaal op je tijdlijn

Een doorlopend thema in de vakantiefoto’s op je Instagram tijdlijn ziet er mooi uit en kan zorgen voor nog meer likes op je foto’s! Heb je bijvoorbeeld een leuke nieuwe strohoed gekocht op vakantie? Laat deze hoed dan telkens terugkomen in iedere foto (zie afbeelding).

Of ben je op een vakantiebestemming die bekend staat om zijn mooie architectuur? Fotografeer jezelf dan telkens bij een historisch bouwwerk. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat kun je bepaalde elementen die kenmerkend zijn voor het land terug laten komen op de foto.  

Een verhaal via Instagram stories

Je kunt een verhaal vertellen door middel van foto’s op je tijdlijn, maar Instagram stories leent zich natuurlijk perfect voor het vertellen van een verhaal.

Het leuke is dat je via Instagram stories ook toffe gifjes, teksten en effecten aan een foto kunt toevoegen. Door iedere dag een activiteit in je Instagram stories te plaatsen, neem je je volgers echt mee op jouw vakantie (zie voorbeeld bij afbeelding)

Tip: Bezoek je dit jaar je vakantiebestemming voor het eerst? Schakel de hulp in van je volgers door ze via een poll te vragen naar leuke restaurantjes, hotels, activiteiten etc.

2. #Speel met kleur

Vakantiefoto’s worden nog mooier als je speelt met de verschillende kleuren die je ziet. Probeer dus een mooi kleurenpallet te vinden en match je outfit of accessoires hierbij.

Denk aan de azuurblauwe kleur van het water, de felle kleuren van bloemen, of pittoresk geschilderde deuren. Dus heb je een mooi badpak of bikini in een fluor kleur? Maak dan een mooie vakantiefoto met het blauwe water op de achtergrond.

Je kunt ook met kleur spelen door een lekker ontbijtje met een kleurenexplosie van fruit op de foto te zetten (van de bovenkant af genomen!). Om kleuren op de foto nog beter uit te laten komen kun je het bewerkingsprogramma Adobe Lightroom gebruiken. Deze app kun je eenvoudig op je mobiel downloaden en is bij veel bekende reisbloggers op Instagram populair.

Tip: Bevat je vakantiefoto al veel kleur? Probeer dan zo min mogelijk Instagram filters te gebruiken. Less is more in dit geval!

3. #Kies het juiste moment voor een foto

Op vakantie kan de zon langer of juist korter schijnen. Het is daarom belangrijk om van te voren goed na te denken wat je op de foto wilt zetten die dag en welk licht hiervoor het beste is.

Vaak is het ochtendlicht of vroege avondlicht het mooist om op de foto te zetten. Het felle middaglicht kan ervoor zorgen dat bepaalde details niet goed zichtbaar zijn en dat is natuurlijk erg jammer wanneer je net jouw favoriete jurkje met franjes op de foto wilt zetten!

4. #Inspiratie

Vind je het lastig om leuke poses, achtergronden of filters te kiezen voor je vakantiefoto’s? Zoek dan voor inspiratie op Instagram met behulp van # (hashtag). Op Instagram kun je namelijk ook zoeken op hashtags (#).

Stel je bent op Kreta en je hebt morgen een dagje Santorini op de planning staan. Je wilt graag wat inspiratie opdoen zodat jij morgen de mooiste foto’s maakt. Je gaat dan als volgt te werk:

1: Je klikt bovenin op zoeken en selecteert het tabblad ‘’tags’’

2: Vervolgens kun je zoeken op bijvoorbeeld ‘’santorini vakantie’’

3: Je krijgt nu alle foto’s te zien met de tag #santorinivakantie die andere Instagrammers hebben gemaakt.  

4: Je hebt inspiratie! #inspiratieopdoenisleuk

Tip: Andere mensen kunnen ook weer inspiratie opdoen van jouw vakantiefoto’s als je een veelgebruikte # onder je foto’s zet!

 

5. # Vermijd clichés

We kennen hem allemaal wel; de foto van het verliefde stelletje bij zonsondergang. Probeer deze cliché foto’s te vermijden voor Instagram en ga voor iets unieks. Instagram heeft tal van leuke filters waardoor je jouw vakantiefoto’s laat opvallen.

Maak bijvoorbeeld gebruik van diepte en verschillende vormen. Of wat dacht je van bijvoorbeeld een indirecte foto? Je fotografeert dan het onderwerp vanuit een onverwachte hoek zoals een autospiegel.

6. #Telefooncamera of professionele camera?

Voor het maken van de perfecte Instagram vakantiefoto’s kun je zowel je telefooncamera (als je een nieuw model hebt met goede camera!) als een professionele camera gebruiken.

Het voordeel van het gebruik van je telefooncamera, is dat je de foto’s direct online kan zetten zodra je wifi hebt. Bij een professionele camera kan dit vaak niet omdat je de foto’s eerst op een laptop moet overzetten.

Een tweede voordeel van foto’s maken met je telefoon, is het feit dat je via Instagram direct al het juiste formaat foto hebt gemaakt om te uploaden (vierkant). Als je een foto wilt plaatsen die gemaakt is in een ander formaat moet je gaan bijsnijden en dan heb je kans dat net die leuke slippertjes niet op de foto passen.

7. #Wees creatief en speels

Op vakantie is het lekker ontspannen en dat wil je ook laten zien in je foto’s. Probeer dus statische en geposeerde foto’s te vermijden en laat zien dat je geniet! Laat een lach zien, beweeg op de foto en verwerk humor in je foto’s. Zo zorg je voor een afwisselende Instagram tijdlijn.

Ben je standaard vakantiefoto’s van gebouwen, eten en het strand zat? Probeer dan creatieve foto’s te maken van de omgeving. Focus je op de verschillende patronen en kleuren uit de natuur of focus je op je gezinnetje. Leuke gezinsfoto’s scoren altijd goed😉

8. #Panorama

Nu horen we je denken; panoramafoto? Jazeker. Ook op Instagram is het mogelijk om een prachtige panorama vakantiefoto te plaatsen, echter moet je net even weten hoe je dit kunt doen.

Voor het delen van panoramafoto’s op Instagram dien je een app te downloaden. Tegenwoordig zijn er verschillende apps beschikbaar voor zowel Android (Panorama for Instagram) als Iphone (Panora).

Deze apps splitsen de panoramafoto in meerdere delen. Deze ‘’losse’’ foto’s kun je dan afzonderlijk uploaden op Instagram.

9. #De flatlay foto

De flatlay foto’s (foto van bovenaf) zijn altijd erg populair op Instagram. Je kunt met een flatlay foto je leukste vakantie accessoires op de foto zetten. Denk aan je zonnebrandcrème, zonnebril, zonnehoedje, noem maar op!

Je kunt je creativiteit de vrije loop gaan met een flatlay. Zo kun je mooie bloemen toevoegen aan de foto, of wat dacht je van zand of schelpjes? Genoeg opties om jouw Instagram vakantiefoto tot een next level  te tillen.

10. #Diep in de zee

Gaat de reis dit jaar naar een warm oord met prachtig helder water? Neem dan een onderwatercamera mee en maak een mooie vakantiefoto onder water. Dit zorgt voor unieke foto’s en maken jouw Instagram tijdlijn helemaal af. Benieuwd welke camera je hiervoor het beste kunt gebruiken? Lees dan ons artikel met tips voor de beste onderwatercamera.

Ben je net op vakantie geweest en wil je al die mooie vakantiefoto’s vastleggen? Maak dan een leuke collage van de foto’s en hang ze aan de wand. Je kunt natuurlijk ook een echt Instagram fotoboek maken zodat jij iedereen kan laten zien wat voor topvakantie jij hebt gehad!

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling