wij maken van jouw foto's

een blijvende herinnering!

Snijranden en vouwlijnen

In het onderstaande overzicht vind je alle informatie over snijranden, witranden, vouwranden en alle bijbehorende punten waar je op moet letten bij het ontwerpen van een fotoproduct zoals een fotoboek. Lees de punten aandachtig door om naderhand een perfect fotoproduct te kunnen maken!

Wat zijn snijranden?

Bij het ontwerpen van een fotoproduct wordt er altijd een bepaald gedeelte van het kader gereserveerd voor snijranden. De snijrand geeft aan waar het fotoproduct in het productieproces wordt afgesneden en wat dus de eigenlijke rand van het fotoproduct is. Deze snijranden zijn ook bedoeld om te voorkomen dat belangrijke onderdelen van een foto (zoals gezichten) en/of teksten buiten het kader vallen. Om te voorkomen dat een foto of tekst op een bepaalde bladzijde wordt afgesneden en dus niet meer lees-/zichtbaar is, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. 

Wat zijn witranden?

Als je een fotoproduct gaat maken zoals een setje visitekaartjes dan kun je ervoor kiezen om de achtergrond van de visitekaartjes te vullen met een achtergrondkleur of een eigen foto. Wil je bijvoorbeeld de achtergrond vullen met een mooie foto, dan is het vaak het mooiste om de achtergrond volledig te vullen met deze foto. Uiteindelijk wil je namelijk geen witte randen om je visitekaartjes zien! 

Wat zijn vouwlijnen?

Voor het maken van een hardcover omslag voor een fotoproduct, zoals bij een fotoboek of een agenda, wordt er gebruik gemaakt van een vouwlijn. De vouwlijn geeft aan welk gedeelte van de omslag gebruikt wordt om naar binnen te vouwen. Bij het ontwerpen van een omslag moet je, net als bij de snijranden, voorkomen dat foto’s en/of teksten wegvallen van de voor-/achterkant van de omslag. 

Richtlijnen voor de software

Bij deze afbeelding zie je dat de tekst van de (zwarte) stippellijn af staat. Om er voor te zorgen dat tekst niet wordt afgesneden is het aan te bevelen om minimaal 3 mm vanaf de stippellijn (richting het midden) aan te houden. Om het makkelijker te maken kun je het raster aanzetten. Elk rastervakje is 5mm breed. Als je aan alle kanten minimaal één vakje aanhoudt dan zit je altijd goed! Let op: Bij deze methode staat de tekst strak tegen de zijkant aan. Het mooiste is om de tekst verder naar het midden te plaatsen.

Als je een foto op de achtergrond van een pagina of op de omslag wil toevoegen, zorg er dan voor dat de foto door het rode kader loopt. Op deze manier voorkom je witranden! Het gedeelte in het rode kader zal naar de binnenkant van de omslag gevouwen worden. Houd er dus ook rekening mee dat hier geen belangrijke onderdelen van de foto of bijvoorbeeld tekst wordt geplaatst.

 

 

 

Nieuwsbrief

Waarom Fotofabriek?

Kwaliteitsgarantie
Kwaliteitsgarantie

Wij staan garant voor de kwaliteit van onze fotoboeken en andere fotoproducten, omdat wij alles in eigen huis produceren.

Lees meer
Snelle levering
Snelle levering

Snel je bestelling in huis? Fotofabriek is de snelste fotoservice van Nederland.
Nergens sneller!

Lees meer
Persoonlijke ondersteuning
Persoonlijke ondersteuning

Wij geloven in persoonlijke ondersteuning en helpen je graag met het maken van een product en het beantwoorden van je vragen.

Lees meer
Webshop Keurmerk Veilig en betrouwbaar shoppen bij Fotofabriek