actie
Vierkante fotoboekenactie: nu 20% korting

Snijranden en vouwlijnen

In het onderstaande overzicht vind je alle informatie over snijranden, witranden, vouwranden en alle bijbehorende punten waar je op moet letten bij het maken van een fotoboek, wanddecoratie of ander fotoproduct.

Wat zijn snijranden?

Bij het ontwerpen van een fotoproduct wordt er altijd een bepaald deel van het kader gereserveerd voor snijranden. De snijranden zijn er om aan te geven waar het fotoproduct in het productieproces wordt afgesneden. Door belangrijke delen van een foto of tekst binnen de snijranden te houden, voorkom je dat dit deel van de foto wordt afgesneden. Maak je het fotoproduct met de Fotofabriek software of de Online Editor? Dan herken je de snijranden aan de stippellijnen op het gekozen fotoproduct. Maak je jouw fotoproduct met de PDF-uploader? Hou dan rekening met de aangegeven bleed bij het product.

Let op: We hanteren een 3 mm bleed bij het snijden.

Wat zijn witranden?

Wanneer je wanddecoratie maakt of een ander fotoproduct, dan is het belangrijk om het hele kader te vullen met de afbeelding. Plaats je een foto binnen de stippellijnen, dan kan er namelijk een witrand ontstaan. Trek daarom altijd de afbeelding door tot over de stippellijnen om witranden te voorkomen. Hou hierbij wel rekening met de snijranden zodat er geen belangrijke delen van de foto wegvallen.

Wat zijn vouwlijnen?

Bij het maken van een hardcover omslag voor bijvoorbeeld een fotoboek of een agenda, wordt er gebruik gemaakt van een vouwlijn. De vouwlijn geeft aan welk deel van de omslag gebruikt wordt om naar binnen te vouwen. Wanneer je jouw fotoproduct maakt in de Fotofabriek software of Online Editor, dan moet je bij het ontwerpen van de omslag alles binnen de stippellijn houden. Zo voorkom je net als bij de snijrand dat delen van de foto's of tekst wegvallen. Ontwerp je zelf jouw fotoproduct met gebruik van de PDF-uploader? Hou dan rekening met de aangegeven bleed.