actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
Fotograferen met je smartphone

Fotograferen met een smartphone

Gepubliceerd op 18 juli 2017

Tegenwoordig is een smartphone een prima vervanger voor een camera. Iedereen heeft deze mee op zak en natuurlijk is dat handig als je snel een moment wilt vastleggen.

Dus weg met die zware camera, want fotograferen met een smartphone doe je als een pro met deze tips!

De regel van derden

Heb jij vaak de neiging om het object of de persoon die je wilt fotograferen in het midden van het beeld te plaatsen? Dit is natuurlijk niet raar, maar wist je dat dit ook anders kan?

Bij het schieten van foto’s met je smartphone geldt de regel van derden.

Maar wat is nou de regel van derden? Dit is een compositieregel dat gebruikt wordt in de fotografie.

Bij het gebruiken van de regel van derden wordt het beeld in 9 vakken van gelijke grootte verdeeld. En nee, nu hoef je niet gelijk naar de kast te rennen om een liniaal te pakken.

Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het object dat je wilt fotograferen op één van de vier snijpunten komt. Jouw foto is nu meer in balans en minder saai.

De regel van derden

Leer je smartphone kennen

We snappen best dat je dolgelukkig bent als je de winkel uitloopt na het aanschaffen van je nieuwe smartphone en niet kan wachten tot je de eerste foto’s er mee maakt. Goede foto’s schieten met je nieuwe smartphone kan nog dik tegenvallen.

Om teleurstellingen te voorkomen raden we je aan om eerst je smartphone goed te leren kennen. Geen één smartphone is namelijk hetzelfde. Voor het maken van goede foto’s is het belangrijk om te weten wat je telefoon allemaal kan en dit kost misschien even wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Leer je smartphone kennen

Klik, klik, klik, klik!

Ken je de HDR-functie al? Deze functie is ideaal wanneer er sprake is van moeilijk licht. De achtergrond van de foto is dan goed belicht, maar de voorgrond is donkerder.

Wanneer je de HDR-functie inschakelt maakt je telefoon meerdere foto’s achter elkaar en combineert deze tot één optimale foto. HDR betekent dan ook High Dynamic Range.

Dit werkt erg goed bij het fotograferen van landschappen, luchten en gebouwen.

HDR

Zoom in met je voeten

De kans is groot dat veel onderwerpen die je wilt fotograferen zich vlak voor je neus begeven, zoals je lieve huisdier, vrienden of partner. Wat nou als ze verderop staan? Dan gebruik je toch gewoon de zoomfunctie! Toch..?

Dit kun je beter niet doen. Wat de zoomfunctie eigenlijk doet is het uitvergroten van het beeld, met als resultaat dat je korrelige en onscherpe foto’s krijgt.

Om mooie ingezoomde foto’s te maken met je smartphone zul je toch echt in beweging moeten komen. Ga daarom zo dicht mogelijk bij het voorwerp staan dat je op de foto wilt zetten. Zoom dus niet in met je vingers, maar met je voeten!

Inzoomen met je smartphone

Niet trillen!

Dit is een veelvoorkomend probleem en bijna iedereen heeft er last van tijdens het maken van foto’s met je smartphone. Trillende handen. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan raden we je aan om je telefoon met beide handen vast te houden, net zoals je zou doen bij een fotocamera.

Heb je de foto genomen? Wacht dan nog even, want het kan zijn dat de foto nog niet verwerkt is. Pas als de foto in het beeld verschijnt weet je zeker dat de foto gelukt is.

Lukt het nog steeds niet goed? Zet dan je ellebogen tegen je lichaam, houd je adem in en maak een paar foto’s achter elkaar. Niet vergeten om daarna weer adem te halen!

Niet trillen!

Een schone lens

Grote kans dat je je telefoon soms laat slingeren of wat stoffige plekken. Je stopt hem in je broekzak, tas, legt hem neer op de kast, de tafel en ga zo maar door.

Daarnaast raak je onbewust vaak de lens van je camera aan, waardoor er vegen op komen. Maak daarom je de lens van je smartphone schoon met een microfiber doekje wanneer je van plan bent om foto’s te schieten.

Een schone lens

Met deze tips maak je de mooiste foto’s met je smartphone en ben je klaar om ze te delen met de rest van de wereld! Maak jij veel selfies? Lees dan onze blog met tips over het maken van de perfecte selfie.