actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Foto's op je telefoon nog mooier

Foto's op je telefoon nog mooier?

Gepubliceerd op 10 juni 2016

Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Bijna iedereen heeft deze mee op zak. Natuurlijk is dat handig als je even snel een moment wilt vastleggen.

Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw foto's nog mooier worden?

Maak kennis met je camera

Het is heel belangrijk om de camerafuncties op je telefoon goed te kennen. Door al deze functies kan je ervoor zorgen dat jouw foto net wat extra's heeft.

Het is natuurlijk niet mooi als de achtergrond overbelicht is, en het object op de voorgrond te donker. Of juist andersom.

Een paar functies om dit te verhelpen zijn: contrast, belichting en kleurverzadiging. Door deze instellingen aan te passen kan je zelf bepalen hoe jij je foto wilt belichten.

Het is het handigst om zelf uit te proberen welke instellingen je moet gebruiken. Dit zijn de basisfuncties op de camera van een smartphone. De wat nieuwere toestellen hebben soms nog meer functies om foto’s te verbeteren.

Leer je camera kennen

Houd je telefoon recht en stil

Niemand houdt van bewogen en scheve foto’s. Het klinkt heel voor de hand liggend, maar toch gebeurt het genoeg. Scheve en bewogen foto’s zorgen voor onrust en zijn daarom niet prettig om naar te kijken.

Zorg er natuurlijk ook voor dat je onderwerp zelf ook stil staat, anders krijg je alsnog een bewogen/onscherpe foto.

Houd je telefoon recht en stil

Fotoperspectief

Bekijk het eens uit een ander perspectief! En dan ook letterlijk. Om een mooie foto te creëren moet je soms wat moeite doen. Omdat de meeste mensen de telefoon recht voor zich houden wanneer ze een foto maken, dan leggen ze alleen vast hoe zij het zien.

Probeer ook eens een foto te maken van bovenaf het onderwerp, of juist van onderaf. Of houd je telefoon net wat lager of hoger, zodat je camera recht tegenover het onderwerp staat.

Ook kun je met perspectieven grappige foto’s maken. Hierdoor kun je meer variatie creëren in jouw foto’s. En dat maakt uiteindelijk jouw fotoboek interessanter ;).

Fotoperspectief

Durf dicht bij je onderwerp te komen

Een close-up geeft rust in een foto. En het is mooi! Je moet er wat moeite voor doen, maar het resultaat mag er zijn. Bij een close-up is het van belang dat als je de foto maakt dat deze niet onscherp wordt.

De meeste camera's van een smartphone zijn redelijk goed om dichtbij scherp te stellen. Een absolute don’t is: als je al dicht bij je onderwerp staat, om dan alsnog in te zoomen.

Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de foto, omdat er smartphones vaak enkel voorzien zijn van digitale zoom.

Dichtbij je onderwerp komen

Kleuren

Kleuren in een foto zijn heel belangrijk. Heeft jouw foto doffe tinten? Dan is jouw foto toch minder interessant, dan één met felle kleuren. Zoek een onderwerp met veel kleur en leef je uit!

Wat je ook kan doen is experimenteren met functies en filters om je foto op te kleuren. Om kleuren er meer uit te laten springen kun je bijvoorbeeld met HDR aan de slag. HDR komt bijna alleen voor op de nieuwste toestellen. Die functie is gemaakt om tegen de zon in te fotograferen, zonder dat de foto overbelicht wordt, en geeft de foto meer kleur.

Bij HDR worden drie foto’s gemaakt (onderbelicht, origineel en overbelicht) en die worden samengevoegd tot één goede foto.

Wat ook een optie is, is met ISO te spelen. Met ISO kan je de lichtgevoeligheid aanpassen. In het donker is deze functie ontzettend handig omdat je de flitser niet hoeft te gebruiken.

Kleur

Filters

Filters maken de foto! Tegenwoordig zijn er veel apps te downloaden voor je smartphone om je foto’s te bewerken. Het mooie van zulke apps is dat je gewoon achteraf de foto’s kunt bewerken.

Op zo’n app kun je uit verschillende filters kiezen. De ene geeft wat meer contrasten en de ander zorgt voor een vintage look. Na dit bewerken sla je de foto op en is deze klaar om te uploaden voor je fotoboek.

Oh en niet te vergeten, wees creatief!

Filters