actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Reitdiephaven met groningen bord

Moderne architectuur in Groningen om te fotograferen

Voor het laatst bijgewerkt op 9 september 2021

Ga je binnenkort naar Groningen en lijkt het je leuk om eens te experimenteren met architectuurfotografie? Goed idee, want er valt veel meer te fotograferen dan de Martinitoren alleen. Om je op weg te helpen hebben we alvast een top 5 van moderne gebouwen die erg fotogeniek zijn voor je gemaakt.

Dus schroef je groothoeklens op je camera of pak je telefoon en laat je verrassen door de moderne architectuur van Groningen!

Kempkensberg

We trappen af met De Kempkensberg, dit gebouw waar zowel de Belastingdienst als de Dienst Uitvoering Onderwijs in gevestigd is opende zijn deuren in 2009. De Kempkensberg is het op een na hoogste gebouw in Groningen.

Het gebouw wordt in de volksmond ook wel het cruiseschip genoemdvanwege de vorm. Voor jou als fotograaf is het vooral een interessant gebouw door het prachtige lijnenspel.

Wanneer je van dit pand een foto gaat maken blijf je je verbazen over de verschillende hoeken die je kunt kiezen. Wanneer je er dichtbij staat en een foto omhoog maakt, krijg je een abstracte resultaat.

Ga je echter op een iets grotere afstand staan, dan krijg je een totaal andere foto. Probeer zelf uit wat je het mooiste vindt en loop er nog eens een extra rondje omheen zodat je geen hoek mist!

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

DOT

DOT (voorheen het Infoversum) is een gebouw met een rumoerige geschiedenis. Het gebouw werd ontworpen als een full-dome 3D-theater en werd geopend op 18 juni 2014.

Op 23 november 2015 ging het Infoversum echter al failliet door tegenvallende bezoekersaantalen. Het gebouw is toen hernoemt tot DOT en nu kun je er een hapje eten en is er entertainment.

Het gebouw is gevestigd aan het stadsstrand dat gevormd wordt door het einde van het Oosterhamrikkanaal. Je kunt hier in de zomer heerlijk zonnen of een duik nemen in het water.

Voor fotografie is dit een interessant gebouw door de aparte vormen, de ligging aan het water en de spectaculaire verlichting. Als je een foto van dit pand gaat maken, probeer dan ook zeker gebruik te maken van de weerspiegeling op het water.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Reitdiephaven

Rietdiephaven kent sinds enkele jaren internationale bekendheid onder fotografen. In 2014 bleek uit onderzoek dat dit uniek stukje Groningen op Pinterest bij de 20 meest bewaarde foto's hoorde.

Dit verbaast ons uiteraard niks, de 34 zogeheten pierwoningen die in 2007 gebouwd zijn geven namelijk een schitterend beeld.

De woningen zijn over 4 pieren verdeelt en zijn in de kleuren rood, geel en blauw geschilderd. Dit gecombineerd met het soms spiegelgladde water zorgt voor super spectaculaire foto’s.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Groninger Museum

Ben je al eens in Madurodam geweest? Dan komt dit gebouw je vast bekend voor: het Groninger museum. Wanneer je in Groningen aankomt met de trein kun je niet om dit pand heen.

Het is door zijn opvallende vorm een gewaagd gebouw dat door de een mooi gevonden, en door de andere verafschuwd wordt. Het pand bestaat uit drie delen die los van elkaar al een foto waard zijn.

Wanneer je een foto van dit gebouw maakt heb je verschillende opties. Door de lengte van het gebouw is het lastig om van de voorkant van het museum een mooie foto te maken. Daarom wijken veel fotografen uit naar de linkerzijde vanaf het station gezien.

Op die manier krijg je het Starck paviljoen samen met het middendeel van het museum goed op de foto. Je kunt echter ook naar de rechterkant van het midden uitwijken, voor een origineler insteek van jouw foto.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Gasuniegebouw

Dit gebouw is in 2007 door Trouw tot mooiste gebouw van Nederland gekozen, een gebouw dat je dus echt niet mag missen wanneer je in Groningen bent. Het gebouw is in 1994 gebouwd als hoofdkantoor voor de transportdivisie van Gasunie.

Het is jammer dat je een Gasunie-medewerker moet zijn om naar binnen te mogen. Want het gebouw is aan de binnenkant net zo spectaculair vormgegeven als aan de buitenkant.

Met als absoluut hoogtepunt een trap die in regenboogkleuren naar de bovenkant van het gebouw kronkelt. Het bouwwerk wordt verlicht, dus zelfs in het donker kun je hier nog een toffe foto van maken.

Het Gasuniegebouw ziet er vanuit iedere hoek geweldig uit. Je hebt dus alle vrijheid tot het kiezen van jouw favoriete hoek bij het maken van de perfecte foto.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Begin je net met fotograferen? Dan is het misschien handig om dit blog te lezen vol met fotografietips. Zo weet je zeker dat je de bovenstaande gebouwen mooi op de foto krijgt.