Handige tips go pro

8 handige tips voor het maken van foto’s met een GoPro

Gepubliceerd op 09-08-2017

Ga je met de vakantie backpacken? Een grote kans dat je een GoPro of een andere actioncam meeneemt op reis. Steeds meer mensen nemen zo’n soort camera mee op hun vakantie.

Omdat je met deze camera net wat anders fotografeert en filmt dan met andere camera’s hebben we wat tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

Voorbereiden

Een van de leukste en handigste eigenschappen van de GoPro is dat je kan filmen zonder dat je daadwerkelijk achter de camera hoeft te zitten. Zo kun je de camera op je helm plakken als je gaat skiën of fietsen.

De grootste fout die beginners maken is dat ze niet goed opletten waar ze de camera plakken en dat ze vervolgens alleen maar de lucht hebben gefilmd. Ga dus eerst een paar keer testen voordat je op pad gaat.

Voorbereiden

Onderwater fotograferen

Wanneer je op vakantie in een heldere blauwe zee gaat zwemmen wil je dit natuurlijk maar al te graag vastleggen. Voordat je het water ingaat, kijk voordat je het water ingaat of je camera waterdicht is en tot hoe diep die mag gaan.

De meeste actioncams kunnen maar een meter of vijf diep. Houd er ook rekening mee dat hoe dieper je gaat, hoe donkerder het wordt en dat het beeld dus ook steeds donkerder wordt.

Onderwater fotograferen met een GoPro

Voorkom spetters op de lens

De kans is groot dat je GoPro vingerafdrukken en spetters op de lens krijgt, bijvoorbeeld wanneer je gaat zwemmen of surfen. Deze spetters en vingerafdrukken zorgen ervoor dat er vlekken op je foto komen, wat natuurlijk zonde is.

Om dit te voorkomen kun je met je tong langs de lens van de camera gaan. Wanneer de lens weer droog is zijn de spetters en vingerafdrukken verdwenen en kun je weer mooie foto's maken. Het klinkt een beetje raar, maar het werkt wel!

Voorkom spetters op de lens

Neem een extra batterij mee

Het is natuurlijk erg vervelend als je een toffe foto wilt maken en de camera leeg is, zeker als je op pad bent. Koop daarom een extra batterij voor je actioncam zodat je niet zonder stroom zit tijdens je avonturen.

Verder kun je veel batterij besparen door de wifi van de GoPro uit te schakelen. Je camera elke avond opladen is natuurlijk ook aan te raden!

Neem extra batterijen mee

Gebruik filters

De meeste fotografen en filmmakers maken vaak gebruik van filters voor hun foto’s en video’s. Niet de instagram en snapchat filters natuurlijk! De filters zijn losse opzetstukjes die je op de lens van de GoPro kan plaatsen.

Er zijn allerlei verschillende filters beschikbaar voor je camera voor verschillende situaties. Zo kun je kiezen voor een rood filter wanneer je onderwater gaat filmen, hierdoor kleurt het beeld minder groen.

Wanneer je op wintersport gaat kun je kiezen voor een polarisatiefilter. Deze voorkomt dat het filmpje overbelicht raakt door de felle zon en verbetert het de contrast.

Gebruik filters op de lens

Frames per seconde instellen

Het aantal frames per seconden geeft aan hoeveel beelden er per seconden worden opgenomen door je GoPro tijdens het filmen.

Als je fan bent van slowmotion video’s is het aan te raden om je camera in te stellen op 60 FPS, wanneer je later de video vertraagd voorkomt dit dat er haperingen ontstaan in het beeld.

Wanneer je in de avond gaat filmen kun je beter kiezen voor 30 FPS, hierdoor komt er meer licht op de lens en wordt de video minder donker.

Frames per seconde instellen

Maak een timelapse

Je kent wel van die filmpjes waarin beelden van lange processen versneld achter elkaar worden laten zien. Vaak worden ze in steden gemaakt en vooral wolken doen het goed in deze korte video’s. Dit kan je heel goed met een GoPro doen.

Je kunt zelf een interval kiezen wanneer de camera een foto maakt. Één seconde interval duurt 30 seconden in het echt, bij twee seconden interval is dat dus één minuut.

Als je jouw timelapse aantrekkelijker wilt maken kun je hier ook een bewegingselement in maken door de GoPro op een kookwekker te plakken en deze vervolgens aan te draaien. Hierdoor draait je GoPro langzaam  terwijl die de foto’s maakt.

Maak een timelapse

Download de GoPro app

Als je aan het reizen bent heb je niet altijd een laptop bij de hand. Daarom is het handig om de GoPro app te downloaden op je telefoon.

Hiermee kun je de gemaakt foto’s en video’s gelijk bekijken en kun je deze delen met je familie en vrienden. Verder kun je heel eenvoudig video’s bewerken met deze app.

Download de GoPro app

Heb jij geen GoPro maar wil je wel mooie foto's maken op je vakantie? Lees dan dit blog met handige tips voor het fotograferen met je smartphone!

Reacties op Facebook