actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen

Kun je ook PDF bestanden uploaden?

Q
A

Als je zelf een fotoproduct hebt gemaakt in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of InDesign, dan kun je deze bij Fotofabriek ook als PDF aanleveren.

Aanleverspecificaties

 • Ga naar de PDF-uploader en selecteer je fotoproduct.
 • Onder aanleverspecificaties vind je de afmetingen die het PDF dient te hebben. Dit is de afmeting die je kunt invoeren in je ontwerpprogramma.
 • De bleed is de snij- of vouwlijn van jouw PDF. De aanleverspecificaties zijn inclusief bleed en hoef je dus niet bij je document op te tellen. Het is belangrijk dat je de afbeeldingen helemaal doortrekt over de bleedlijn om witranden te voorkomen. Teksten dien je minimaal 20 mm binnen de bleedlijn te plaatsen.
 • Bekijk ook eens de exporthandleiding voor Photoshop en InDesign

Fotoboek maken in PDF

 1. Bij alle fotoboeken (behalve spiraal) maak je een apart PDF-bestand voor zowel het binnenwerk als de omslag
 2. LET OP:
  Pagina 1 begint bij een Hardcover Fotoboek aan de rechterkant van je fotoboek (heb je een hardcover fotoboek gemaakt en kies je in de kassa voor de extra optie vlakliggend, dan wordt er links een extra witte pagina toegevoegd om je opmaak te behouden).
  Pagina 1 begint bij een Vlakliggend Fotoboek aan de linkerkant van je fotoboek.
 3. Het toevoegen van meerdere pagina’s of een ander papiersoort kan van invloed zijn op de rugdikte van je fotoboek.

  Een hardcover fotoboek heeft standaard 24 pagina’s en een rug van 6 mm. Je maakt bijvoorbeeld een Hardcover Fotoboek A4 Staand met 60 pagina’s Vlakliggend. De aanleverspecificaties van dit type fotoboek vertellen ons dat de omslag 477 mm breed is en 342 mm hoog. Deze afmetingen zijn voor een basisboek met standaard papier en 24 pagina’s. Omdat je extra pagina’s aan je fotoboek hebt toegevoegd en een ander papiersoort hebt gekozen wordt de rug echter dikker, in deze lijst met rugdiktes lees je dat de rug 14 millimeter dik is. Dit betekent dat je PDF-document 8 mm breder wordt, dus 485 mm. De horizontale opbouw van deze breedte is als volgt:

  Bleed (19mm) – Achterkant (206,5mm) – Kneep (10mm) – Rugbreedte (14mm) – Kneep (10mm) – Voorkant (206,5mm) – Bleed (19mm)
 4. De kneep vind je op de voor- en achterzijde van je fotoboek, direct naast de rug.  De kneep is een soort inkeping van 10 mm breed, die ervoor zorgt dat je het fotoboek gemakkelijk open kunt slaan. Houd er rekening mee dat je geen tekst in de kneep plaatst.
 5. Het binnenwerk exporteer je als losse pagina’s. Je kunt het bestand wel opmaken in spreads, maar tijdens het exporteren naar PDF dienen deze pagina’s gescheiden te worden.
 6. Voeg geen extra snijtekens toe aan het PDF-document, deze worden namelijk automatisch door ons toegevoegd.
 7. Bij een softcover fotoboek kun je gebruikmaken van hetzelfde lijstje met rugdiktes, maar dien je 3 mm minder aan te houden en hoef je geen rekening te houden met de kneep.

PDF uploaden

 • Ga naar de PDF-uploader en selecteer je fotoproduct.
 • Klik op “Naar Uploaden”
 • Selecteer van je computer het PDF-bestand van de omslag en het binnenwerk, accepteer de verklaring en klik op “Uploaden”
 • Afhankelijk van de grootte van het bestand en je internetsnelheid kan het uploaden even duren. Zodra de upload voltooid is kun je de bestanden toevoegen aan de winkelwagen en de bestelling afronden.

Let op: heb je gebruik gemaakt van een ander kleurprofiel dan SRGB? Geef dit dan z.s.m. door aan de klantenservice!