powered by

Hoe maak je een goede zakelijke profielfoto?

Een portretfoto voor je Facebookprofiel is heel wat anders dan een portretfoto voor zakelijk gebruik. Zo zijn er ongeschreven regels die je maar beter in het achterhoofd kunt hebben. Een zakelijke foto is net iets anders dan een standaard portretfoto. Het gaat er natuurlijk nog steeds om dat mensen kunnen zien wie jij bent, maar het doel van de foto is anders.

Bij een standaard portretfoto gaat het er om dat jij jezelf laat zien. Het is hier daarom helemaal niet gek om een bikinifoto te gebruiken van een vakantie. Het grote verschil met een zakelijke foto is dat het hier juist niet alleen om jou gaat, je vertegenwoordigt ook vaak het bedrijf waar je voor werkt. Die bikinifoto is hierbij daarom niet zo heel erg handig.  

Voor wie is de foto?

Jouw zakelijke portretfoto ga je waarschijnlijk gebruiken voor op een visitekaartje of je eigen website. Bij Fotofabriek kun je eenvoudig je eigen visitekaartje maken. Vaak krijgt de foto ook een plekje op je Linkedin-pagina. De mensen die hier naar jouw foto kijken zijn over het algemeen zakenrelaties en klanten. Misschien hebben ze net met je gebeld en willen ze even kijken wie ze aan de telefoon hadden. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je jouw foto maakt.

Kledingkeuze

Het kiezen van de juiste kleding voor op de foto kan best lastig zijn. Heb je normaal ook geen pak aan tijdens je werk? Dan hoeft dit nu echt niet. Trek vooral kleding aan waaraan anderen kunnen zien wat voor werk je doet. Ben je bijvoorbeeld een dokter? Trek dan vooral je witte doktersjas aan. Ben je nu directeur van een bedrijf? Dan is het waarschijnlijk wél een goed idee om in pak op de foto te gaan.

Achtergrond

Heb je geen idee wat voor achtergrond je in jouw foto moet gebruiken? Dit is ook best lastig! Je achtergrond is namelijk erg bepalend voor de foto. 

De foto draait uiteraard om jou, maar als de achtergrond niet goed is dan doet dit enorm afbreuk aan de foto. Probeer daarom de foto bij voorkeur op je werk te maken of op een plek die iets met je werk te maken heeft. Ben je werkloos of studeer je nog? Kies dan vooral een zo neutraal mogelijke achtergrond voor je foto. Je studentenkamer met je wasmand op de achtergrond is hier dus niet helemaal geschikt voor.

Hou het simpel

Een zakelijke foto wordt door veel verschillende mensen bekeken. Het is daarom ook handig om hier rekening mee te houden. Hou de foto zo simpel mogelijk waarin jij centraal staat. Doe als man bijvoorbeeld geen grote kettingen om en ga als vrouw niet helemaal los met de make-up. Heb je een toffe auto? Dat is natuurlijk leuk, maar om nu naast je Porsche te gaan staan op de foto kan niet heel handig zijn. Je kunt hierdoor er voor zorgen dat potentiële partners een verkeerde indruk krijgen.

Variatietip: doe iets leuks met je werk

Wat is er nu leuker dan met de foto uit te beelden wat je nou doet. Ben je bijvoorbeeld heel creatief? Maak dan een foto waarbij je schildert. Zit je de hele dag achter je computer te bellen? Dan is een foto van jou achter je computer bijvoorbeeld erg toepasselijk. Probeer zelf iets te vinden wat jouw dagelijkse werkzaamheden op het werk goed weerspiegelt. Kun je echt niks bedenken? Laat dit dan lekker links liggen tot een moment waarop je meer inspiratie hebt.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling