actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
Bokehfotografie

Bokehfotografie op de kerstmarkt

Gepubliceerd op 7 december 2016

Overal schieten de kerstmarkten als paddenstoelen uit de grond, honderden kerststallen om lekker te shoppen, te eten en diverse kerstkoren die zorgen voor gezelligheid. Maar mocht je nou niet zo’n fan zijn van bratwurst en glühwein en heb je de schoonfamilie toch beloofd om mee te gaan? Neem dan een fotocamera mee met instelbaar diafragma (f-waarde) en gebruik de kerstlampjes voor prachtige Bokeh foto’s.

Wat is Bokeh?

Bokeh is afgeleid van het Japanse woord voor wazig, namelijk “boke”. Omdat de Engelsen dit als “boké” uitspraken introduceerde de fotograaf Mike Johnston het woord bokeh. Bokeh is fotografie door middel van scherptediepte en richt zich voornamelijk op de onscherpe onderdelen in een foto.

Het zorgt ervoor dat het gefotografeerde object in de foto centraal staat en je een dromerige achtergrond creëert.

Wat is Bokeh fotografie

Hoe werkt bokeh?

Door middel van een wijder diafragma (f-waarde) in combinatie met een korte sluitertijd, zorg je ervoor dat het scherptediepte verschil kleiner is en er dus een wazige achtergrond ontstaat. In deze achtergrond vormen lichtpuntjes zich tot kleine zeshoekjes.

Door inzoomen en met je camera dicht op het object te zitten, versterk je het bokeh effect en worden de zeshoekjes dus groter. Experimenteer eens met een rustig bokeh, of een drukker bokeh met veel lichtpuntjes die zicht uiten in grote wazige bollen op de achtergrond.

Hoe werkt Bokeh fotografie

Bokeh op de kerstmarkt

Door de vele kleine lampjes op een kerstmarkt leent deze plek zich uitstekend voor bokehfotografie. Gebruik bijvoorbeeld je lief voor een portretfoto met op de achtergrond prachtige lichtbollen, wat voor een magisch effect zorgt.

Of positioneer een takje van een dennenboom zodat kleine lichtpuntjes erachter vallen voor hetzelfde effect.

Lees ook andere blogs met fotografietips:

Bokeh fotografie op de kerstmarkt

Heb jij wel eens een mooie bokehfoto gemaakt?