actie
Kerstactie: 20% korting op de leukste kerstcadeaus!
Fotografie tijdens optredens en concerten

Fotografie tijdens optredens en concerten

Gepubliceerd op 30 juni 2016

Yes! Je hebt eindelijk tickets bemachtigd voor dat concert waar je al tijden naar uitkeek. Je vrienden zijn stikjaloers op je, door de lange wachtrij waren zij helaas niet één van de gelukkigen. Je beloofd een uitgebreid verslag uit te brengen.

Helaas kun je niet altijd je spiegelreflexcamera meenemen, maar gelukkig maak je met deze tips alsnog een fantastische foto van die heerlijke zanger(es).

Kom dichterbij

Allereerst is het belangrijk om je door de mensenmassa heen te wurmen en een plekje voor aan het podium te bemachtigen. Zo zien de drumsticks van de drummer er op de foto niet uit zien als satéstokjes.

Wanneer je met een telefoon of compact camera foto's maakt, zorg er dan vooral voor dat je niet inzoomt, hierbij lever je namelijk in op de kwaliteit van je foto’s.

Dit komt onder andere doordat de sluitertijd bij inzoomen dusdanig moet hoog zijn en je dus snel een bewogen foto krijgt. Een mooi uitgesneden foto maak je achteraf in een bewerkingsprogramma.

Close up

Houd je telefoon zo stil mogelijk

Het licht tijdens een concert is prachtig, met wisselende kleuren en geweldige lasershows. Echter zijn dit natuurlijk niet de meest ideale lichtomstandigheden.

Hierdoor is het lastig om een scherpe foto te maken, zorg ervoor dat je de camera zo stil mogelijk houdt.

Je kunt een soort statief maken met je armen door de telefoon met beide handen vast te houden, je ellebogen bij elkaar te houden en je armen zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan te drukken.

Zodra je stevig staat schiet je snel een foto, voordat er iemand in beeld komt staan door de beperkte bewegingsruimte.

Beweging

Zet je flits uit

De beperkte ruimte zorgt er al gauw voor dat iemand in je shot staat. Over iemands schouder fotograferen is geen probleem, zolang de flits maar uit staat. Je wilt natuurlijk geen overbelicht schouder op de foto hebben staan.

De flits heeft sowieso geen toegevoegde waarde, aangezien de afstand tussen jou en het podium te groot is en je jouw favoriete gitarist dus niet extra belicht.

Concert

Maak gebruik van de spotlights

De lichtshows geven een fantastische sfeer aan je foto, maar deze verschillende kleuren licht zorgen er ook voor dat het lastig is om een goede foto te maken. Rood licht is bijvoorbeeld voor veel camera’s lastig om vast te leggen.

Als er meerdere lampen aan staan is het contrastverschil kleiner waardoor je gemakkelijker een scherpe foto maakt.

Probeer zo veel mogelijk licht door te laten door het diafragma wijd open te zetten, een snelle sluitertijd of lage ISO waarde te kiezen. Dit vind je bij de instellingen van je camera.

Het voordeel bij een concert is dat lampen in het ritme van de muziek veranderen, probeer dus goed te timen!

Concert

Schiet veel foto’s

We zijn gelukkig niet meer beperkt tot een bepaald aantal foto’s die op een rolletje passen. Schroom niet om héél veel foto’s te maken, dan heb je meer kans op genoeg scherpe foto’s.

Zorg dat de focus al goed staat op je telefoon (door de sluiterknop half in te drukken of door op je scherm te klikken) zodat je snel een foto kunt maken.

Gebruik een bewerkingsprogramma om bijvoorbeeld de scherpte te verbeteren, de foto bij te snijden en de kleuren intenser te maken. Deel je foto op Facebook/Instagram of hang die heerlijke zanger(es) boven je bed!

De meest belangrijke tip die wij je mee geven, geniet vooral van het concert!

Lees ook andere blogs met fotografietips:

Heb jij wel eens mooie foto’s gemaakt met je telefoon tijdens een concert? Deel hem dan hieronder, wij zijn benieuwd wat jouw belangrijkste tip is!