actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
Tips voor betere wintersportfoto's

Tips voor betere wintersportfotografie

Gepubliceerd op 9 januari 2016

Het wintersportseizoen komt weer dichterbij, veel Nederlanders gaan richting de bergen om even heerlijk van de sneeuw te genieten.

Maar hoe maak je nou goede wintersportfoto’s? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Kleed je warm aan

Als je niet gekleed bent op het koude weer kan dat impact hebben op de kwaliteit van je foto’s. Door de kou wordt je lichaam bibberig. Dit kun je terugzien in de foto, doordat deze onscherp kan worden.

Het is slim om een jas aan te doen met makkelijk toegangbare zakken voor je cameramateriaal.

Warme kleren

Camerakeuze

Voor het maken van goede wintersportfoto’s is een DSLR camera een must. Compactcamera’s hebben over het algemeen  langer nodig om te focussen en reageren langzamer.

Ook hebben compactcamera’s meestal kleine knopjes wat ervoor zorgt dat het lastig te bedienen is met handschoenen aan.

Tip: Neem voldoende batterijen mee, door de kou gaan batterijen namelijk een stuk minder lang mee.

title

Lenskeuze

Voor het maken van mooie wintersportfoto’s is het belangrijk om in ieder geval een telelens mee te nemen en een groothoeklens.

Probeer zo weinig mogelijk te wisselen van lenzen op de piste om ze zo min mogelijk bloot te stellen aan de winterse elementen.

Beschik je over 2 camera bodies? Neem ze dan beide mee: één met je groothoek lens en één met je telelens.

Tip: Maak gebruik van een polariserend camerafilter, dit filter is als het ware een zonnebril voor je camera en haalt vervelende schitteringen weg.

title

Houd je camera droog

Een wintersport omgeving is een natte omgeving. Je camera heeft waarschijnlijk veel geld gekost en deze wil je natuurlijk niet blootstellen aan vocht.

Maak daarom gebruik van een regenhoes voor DSLR camera’s die kun je bij elke camera speciaalzaak kopen en zijn universeel.

Houd je camera droog

Kies je positie

Wil je leuke plaatjes schieten van familie of vrienden? Zoek een veilige plek naast de piste om mooie foto’s te maken. Gebruik een groothoeklens en fotografeer zo laag mogelijk vanaf de grond, op deze manier zullen zelfs de kleinste sprongetjes een stuk hoger en indrukwekkender lijken. Kies voor de telelens voor een close-up actieshot.

Tip: Fotografeer richting de zon, de poedersneeuw achter de skiër of snowboarder wordt dan benadrukt door de zon en dit levert prachtige plaatjes op.

title

Bevries de actie

De skiërs en snowboarders gaan in hoge vaart langs je naar beneden. Je uiteindelijke doel is om deze actie in een fractie van een seconde te bevriezen.

Een sluitertijd van minimaal 1/1000 van een seconde is ideaal. Zet je camera op de ‘’shutter priority’’ stand zodat jij de sluitertijd kan bepalen en de camera bepaalt dan het diafragma.

Het kan zijn dat je EV (belichtingscompensatie) nog moet aanpassen. Maak een aantal testfoto’s, als de sneeuw dan te donker lijkt zet je de EV een aantal stapjes hoger totdat de sneeuw wit is.

title

Sluit je dag goed af

Als iedereen van de piste afkomt is het tijd om een leuke portretfoto te maken in de sneeuw. Iedereen is uitgeput en voldaan. De over het algemeen kleurrijke winteroutfits steken af bij de witte sneeuw. Dit is een goede afsluiting van een prachtige dag wintersportfotografie.

Sluit je dag goed af

Lees ook andere blogs met fotografietips: