actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
Maak je eigen fotostudio

5 tips voor het opbouwen van je eigen fotostudio

Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2022

Wanneer je net begint met fotograferen ga je vaak naar buiten om foto’s te maken, maar soms wil je ook binnen foto’s kunnen maken. Bijvoorbeeld wanneer het slecht weer is buiten, of wanneer je wat meer controle wilt hebben over het licht.

Het aanschaffen van alle benodigde apparatuur kan best een duur grapje worden. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet hoe je gemakkelijk en goedkoop zelf een fotostudio kan gaan maken.

1. Voldoende ruimte

Heb je een kamer over in huis die je niet of nauwelijks gebruikt? Dan is dit ideaal voor je fotostudio. Het is belangrijk dat je voldoende ruimte hebt om je foto’s te maken en dat je genoeg ruimte hebt voor je apparatuur zelf.

Je kunt natuurlijk ook gewoon alle meubels aan de kant schuiven als je geen kamer over hebt. Wanneer je te weinig ruimte hebt, wordt het te moeilijk om in te zoomen en om foto’s te maken vanaf verschillende hoeken, hierdoor worden je foto’s al snel eentonig.

Als je een garage hebt kun je deze ook perfect gebruiken voor een fotostudio. Dan hoef je alleen nog je auto uit de garage te zetten wanneer je gaat fotograferen!

Zorg voor ruimte

2. Maak een achtergrond

In een fotostudio wordt er vaak gebruik gemaakt van een egale achtergrond. Hierdoor valt het onderwerp op de foto extra op, maar je kan natuurlijk ook een achtergrond kiezen met een motief.

Om je interieur nou hiervoor aan te passen is een beetje overdreven. Maar met een rol behang of een laken kun je eenvoudig een achtergrond voor je foto’s creëren en kun je ook nog blijven wisselen met verschillende achtergronden.

Maak een egale achtergrond

3. Statief voor je camera

Het is niet een vereiste, maar een statief kopen maakt het fotograferen wel een stuk makkelijker. Hierdoor kun je continu kijken hoe het beeld eruit komt te zien als je het licht aanpast of wanneer je voorwerpen verplaatst.

Verder is het ook handig wanneer je meerdere foto’s neemt in een reeks, dat het beeld niet steeds verandert. Ga je bezig met productfotografie? Dan is een statief echt een must!

Statief

4. Gebruik licht van je raam

Licht is heel belangrijk om de juiste foto te maken en vooral natuurlicht werkt het best voor het maken van foto’s. In de ideale situatie heb je een grote raam in de kamer waar je de studio gaat bouwen, dus ga op zoek naar de kamer met het mooiste licht en bouw hier dan je studio omheen.

Wanneer je geen grote raam in je kamer hebt, ben je genoodzaakt om zelf lichtbronnen te creëren. 

Gebruik licht van het raam

5. Zelf lichtbronnen creëren

Wanneer je geen of nauwelijks licht hebt in de ruimte waar je jouw studio bouwt, ben je genoodzaakt om zelf lichtbronnen te creëren. Er zijn allerlei verschillende opties die je hebt om lichtbronnen te creëren.

Natuurlijk heb je een flitser op je camera, maar om echt met licht te spelen heb je lichtvormers nodig. Voorbeelden hiervan zijn softboxen en paraplu’s.

Heb je geen zin om deze aan te schaffen? Probeer het dan met normale lampen, maar zorg dat het lampen zijn met zacht licht.

Maak zelf lichtbronnen

Heb je op dit moment geen geld voor al het apparatuur? Of heb je geen ruimte om een grote fotostudio te bouwen? Dan kun je ook een minifotostudio maken.

Het is even knutselen, maar dan heb je ook wat. Het enige wat je nodig hebt is een paar tafellampen, een doos, een aantal A4tjes en wat tape. Je kunt hier geen modellen in fotograferen natuurlijk, maar werkt uitstekend voor productfotografie!

Heb je geen zin om een studio te bouwen? Dan kun je natuurlijk ook een studio huren. Veel fotografen met een eigen studio verhuren deze, om de kosten er weer uit te halen.

Ben je benieuwd naar andere fotografietips? Lees dan onze blog met fotografietips voor beginners of fotograferen met je smartphone.