actie
Nu 25% korting op diverse vaderdagcadeaus
Welke type camera past bij mij?

Welke type camera past bij mij?

Voor het laatst bijgewerkt op 10 september 2021

Wil je binnenkort een nieuwe camera aanschaffen, maar vind je het lastig om een keuze te maken? Wij geven je graag informatie om je wegwijs te maken in de vele mogelijkheden.

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over wat voor type camera je wilt. Vraag je bijvoorbeeld af hoe belangrijk je de compactheid en beeldkwaliteit van de camera vindt en of je een meerwaarde ziet in het verwisselen van lenzen.

Een belangrijk onderdeel in de afweging is de sensor. De sensor is als het ware het kloppende hart van je camera, dit zorgt ervoor dat het licht dat door de lens naar binnenkomt omgezet wordt naar een foto. Over het algemeen geldt: hoe groter de sensor, hoe beter de kwaliteit van je foto. Meer informatie over sensoren lees je hier.

Hieronder hebben we verschillende soorten camera’s voor je op een rijtje gezet en bespreken we de voor- en nadelen.

Camera op je smartphone

Telefoon camera


We trappen af met de smartphone. Naast bellen en surfen op het internet, kun je je telefoon ook goed als camera gebruiken. Vooral nieuwe telefoons zoals de Samsung Galaxy S8 en Iphone 7 hebben een camera waar je geweldige foto’s mee kunt maken.

Maak je foto’s met een high-end smartphone, dan zullen de foto’s weinig verschillen van de foto’s die gemaakt zijn met een compactcamera.

Voordelen
Foto’s die gemaakt zijn met een smartphone kun je gemakkelijk delen. Een ander groot voordeel van een telefoon met camera, is dat je je telefoon eigenlijk altijd wel bij je hebt.

Een bekende uitspraak onder fotografen luidt dan ook : ''The best camera is the one you have with you.''

Nadelen
Niet alle smartphones zijn geschikt om supermooie foto's mee te maken. Daarnaast is de sensor waarmee het licht omgezet wordt naar een digitaal signaal, over het algemeen erg klein in mobiele telefoons.

Dit maakt het lastiger om bepaalde fototechnieken (zoals bokehfotografie) toe te passen. Ook moet je rekening houden dat je met een smartphone camera alleen digitaal kunt inzoomen.

Compactcamera’s

Compactcamera


Onder deze categorie vallen alle digitale camera’s met een vaste lens. De compactcamera is tijden het populairste type camera geweest, tegenwoordig daalt de populariteit van de compactcamera voornamelijk doordat smartphones steeds betere camera’s krijgen.

Voordelen
Het grootste voordeel van een compactcamera is dat je kunt inzoomen. Door de zoom kun je dat kasteeltje op de berg superdichtbij halen.

Andere voordelen van een compactcamera zijn dat je deze gemakkelijk los mee kunt nemen in je tas en je niet afhankelijk bent van de batterij van je telefoon. Dit is vooral op vakantie handig.

Nadelen
Een compactcamera kun je het compromis noemen tussen de camera van een telefoon en een spiegelreflexcamera. Je hebt hem niet standaard op zak en zult hem in een tas moeten meenemen.

De kwaliteit van de foto’s komen overeen met die van high-end smartphones.Als beginnend fotograaf is een uitgebreide compactcamera een interessante optie als je de zoom veel denkt te gaan gebruiken.

Spiegelreflex camera’s

Spiegelreflex


Een spiegelreflexcamera wordt veel gebruikt door (hobby-)fotografen. Een instap spiegelreflexcamera is al verkrijgbaar vanaf 300 euro, voor een professioneel model betaal je al snel een paar duizend euro.

Voordelen
Het grote voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je de lenzen kunt verwisselen. Het verwisselen van lenzen biedt erg veel creatieve vrijheid.

Door het verwisselen van een lens verandert een camera die geschikt is voor portretfotografie in een camera die geschikt is voor vliegtuigspotten.

Een spiegelreflexcamera beschikt over de beste beeldkwaliteit, dit komt o.a. doordat de sensor van deze camera een groot oppervlakte heeft.

Nadelen
De goede beeldkwaliteit gaat helaas ten koste van de compactheid van de camera. De camera is vrij groot en zwaar, waardoor je deze altijd in een aparte tas of om je nek meedraagt.

Je neemt de camera vaak alleen mee als je van te voren weet dat je gaat fotograferen, waardoor je wel eens een fotomomentje kunt missen.

Een ander nadeel is dat spiegelreflexcamera’s intimiderend over kunnen komen. Hierdoor is het moeilijker een spontane foto te nemen.

Systeemcamera’s

Systeemcamera


Sinds de introductie van systeemcamera’s in 2008, zijn de camera’s behoorlijk in opkomst. Ook professionele fotografen maken steeds meer gebruik van dit type.

Voordelen
Een groot voordeel van een systeemcamera is dat deze geen spiegel heeft. Dit zorgt er voor dat een systeemcamera veel kleiner is dan een spiegelreflexcamera. Net als bij spiegelreflexcamera kun je ook bij dit type camera de lenzen verwisselen met alle bijkomende voordelen.

Het formaat van de sensor dat wordt gebruikt voor dit type camera wisselt sterk. Fabrikanten gebruiken namelijk voor hun camera’s allemaal eigen sensorformaten. De sensors zijn echter wel groter dan die van een compactcamera of telefoon. Systeemcamera’s met de grootste sensor komen overeen met de sensor van een spiegelreflexcamera.

Nadelen 
Voor dit type camera zijn nog niet zoveel lenzen beschikbaar. Voor spiegelreflexcamera’s van merken als Canon en Nikon zijn honderden lenzen beschikbaar.

Voor systeemcamera’s is het aanbod helaas nog niet zo groot. Kijk bij de aankoop van je systeemcamera goed of de lenzen die jij zoekt beschikbaar zijn.

Heb je nou net een nieuwe camera gekocht, dan is onze blog met fotografie tips voor beginners erg handig om even door te lezen.