actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen

Hoe bereken ik mijn DPI?

title

Een drukwerk met te weinig beeldpunten, ook wel pixels genoemd, maakt het onscherp. De kwaliteit van het drukwerk hangt af van het aantal pixels per centimeter. In het onderstaande artikel wordt uitgelegd hoe jij ervoor zorgt dat jouw foto’s en drukwerk altijd over een goede kwaliteit beschikken.

DPI / PPI

Voordat je kan begrijpen hoeveel DPI/PPI je nodig hebt voor een bepaalde foto is het belangrijk dat je weet wat deze begrippen betekenen. De betekenis van DPI is het aantal inktdruppels/dots per inch (2,54 cm) op een fotobestand of drukwerk. PPI staat voor het aantal pixels per inch op een beeldscherm, camera of scanner. PPI zet je bij het drukken van een foto dus om in DPI.
Resolutie is de kwaliteit van een foto, scherm of drukwerk. De resolutie wordt uitgedrukt in DPI of PPI.

Juiste resoluties

Vaak krijgen wij de vraag of de kwaliteit van een fotobestand hoog genoeg is voor een scherpe afdruk en welke resolutie men moet kiezen voor het printen van een foto.

Voor het maken van wanddecoratie is een DPI van rond de 100 vaak al genoeg voor een mooie en scherpe afdruk. Bij het afdrukken van foto’s raden wij aan om minimaal een DPI te gebruiken van 250. De kwaliteit van het drukwerk wordt nog mooier bij een DPI van 300. Een DPI boven de 300 maakt vaak geen verschil, omdat dit niet met het blote oog waar te nemen is.

Onze Online Editor checkt automatisch of jouw bestand aan de juiste kwaliteit voldoet voor het maken van een scherpe afdruk.

Pixels per formaat

Het aantal DPI wordt pas duidelijk als je weet wat de afmetingen van de afbeelding gaan worden. Sommige foto’s zouden namelijk gemakkelijk op A6 kunnen worden gedrukt, maar hebben een te lage resolutie om scherp op A4 formaat afgedrukt te kunnen worden. 
In de volgende tabel zie je een overzicht met de benodigde pixels per lengte en breedte van een foto/drukwerk. Zo kan je makkelijk aflezen of jouw fotobestand scherp genoeg is voor het gekozen formaat. In de linker tabel vind je de benodigde pixels voor een DPI van 300. Klik op het > icoontje voor de benodigde pixels voor een DPI van 250.

Hoeveel DPI is mijn bestand?

In het programma Photoshop is het heel eenvoudig om de resolutie van een afbeelding te bepalen. Ga naar ‘Image’> ‘Image size..’ Vervolgens kun je onder ‘Document size’ de afmetingen aangeven waarmee je wil werken. Na het aangeven van de juiste formaten zie je de DPI en de resolutie van de afbeelding.

resolutie tabel

Aanpassen DPI

Het veranderen van het DPI en zo ook de fotokwaliteit is alleen mogelijk door de grootte van de afbeelding te veranderen. Heeft jouw afbeelding een hoog DPI? Dan kun je de foto vergroten en alsnog een scherpe afdruk ontvangen. Heeft jouw afbeelding een te laag DPI? Dan is het mogelijk om de afbeelding kleiner af te drukken. Zo ontstaat er een hoger DPI. Als de foto te klein is geworden zit er helaas niks anders op dan een soortgelijke afbeelding vinden met een hogere resolutie.

Tips voor de beste fotoresolutie

  • Verklein/vergroot je afbeelding totdat er een geschikt DPI ontstaat.
  • Check de fotokwaliteit in onze Online Editor.
  • Maak gebruik van een goede camera.

Snelste levering binnen Nederland

Snel je bestelling in huis? Fotofabriek heeft de kortste productietijd van Nederland. Nergens sneller!

Lees meer...

Gratis verzending vanaf 40 euro

Bestel je voor 40 euro of meer, dan vervallen de verzendkosten en wordt je pakketje helemaal gratis aan je deur gebracht!

Lees meer...

100% Kwaliteits-garantie!

Omdat we alles in eigen huis produceren staan we garant voor de kwaliteit van onze fotoboeken en andere fotoproducten.

Lees meer...