powered by

Tips voor de perfecte fotowand

Een handig stappenplan voor het samenstellen van een unieke fotowand

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat er met die kale muur in huis moet gebeuren. Er zijn echter een tal van mogelijkheden om een kale muur op te fleuren. Zo kun je kiezen voor een vrolijke muursticker, een mooi wandrekje, of wat dacht je van een fotowand? Een fotowand geeft je de mogelijkheid om een collage te maken van jouw favoriete foto's. Op deze manier creëer je een unieke tentoonstelling in je eigen woning. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je dit het beste kunt aanpakken.  

Locatie

Voordat je gaat beginnen aan de fotomuur is het verstandig de juiste plek te kiezen waar de collage komt te hangen. Kies een ruimte uit waar voldoende plek is aan de muur en waar jij denkt dat de foto’s het beste tot hun recht komen. Wees hierbij creatief, een fotocollage kan natuurlijk prima op de muur in de woonkamer, maar wat dacht je van de wand langs de trap naar boven? Of creëer een verrassende compositie in dat vergeten hoekje in huis. Op basis van de gekozen ruimte, beslis je welke afmetingen de fotolijsten moeten hebben. Een fotowand in het toilet vraagt bijvoorbeeld om kleinere lijsten dan een fotowand aan de muur achter de bank.

Samenhang

Nu je de juiste plek gekozen hebt, is het tijd voor het kiezen van de kleuren en het thema. Het leuke aan een fotowand is dat iedereen het geheel naar eigen smaak kan inrichten. Je kunt verschillende prints mixen en matchen, maar houd hierbij wel in gedachte dat de fotomuur qua kleuren en thema één geheel vormt. Kies daarom voor foto’s uit hetzelfde kleurenpallet of categorie. Het is natuurlijk ook mogelijk om persoonlijke foto’s te combineren met prints, dit geeft een speels effect aan de collage. Daarnaast is het van belang dat het gekozen thema en de kleuren, passen bij het type inrichting en de ruimte waarin je de fotowand creëert. Zo past een abstract thema met felle kleuren bijvoorbeeld goed in een strak Scandinavisch interieur. Heb je een landelijk interieur? Kies dan voor bijvoorbeeld een botanisch thema of foto’s met zachte pasteltinten.

Compositie

Voordat de foto’s aan de muur gaan is het belangrijk na te denken over de gewenste compositie. Wil je dat de collage er strak uitziet met rechte lijnen? Gebruik dan een stramien. Dit stramien kun je zelf tekenen op papier, maar op Internet zijn ook veel voorbeelden te vinden. Het voordeel van een stramien is dat de afmetingen tussen de afbeeldingen vooraf bepaald zijn waardoor de collage mooi in rechte lijnen op de wand kan worden geplaatst.  Het is natuurlijk ook mogelijk om geen stramien te gebruiken en de foto’s willekeurig aan de wand op te hangen. Hiermee creëer je een unieke collage met een warrig effect.

Tip: gebruik een waterpas. Zo voorkom je dat de foto’s scheef komen te hangen aan de wand.

Materialen

Als je eenmaal een compositie hebt gekozen is het tijd om de foto’s aan de muur te hangen. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Zo kun je in plaats van een fotolijst, ook kiezen voor tape om je foto’s op de hangen of foto’s te omlijsten. Of wat dacht je van posterklemmen of kleerhangers om je foto’s aan op te hangen? Genoeg mogelijkheden om jouw fotowand om te toveren tot een unieke tentoonstelling.  

Naast variatie in ophangsystemen bestaat er ook een breed scala aan materialen voor je foto’s waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor posters, maar wat dacht je van een collage met foto’s op hout, forex of karton? Wees creatief en creëer een mooi contrast door verschillende materialen af te wisselen. Het is echter wel belangrijk om bij de keuze van materialen rekening te houden met alle bovengenoemde stappen. Als je bijvoorbeeld foto’s op hout laat afdrukken dan komen de foto’s in een ruimte met veel licht wellicht beter tot hun recht dan in een donkere ruimte zoals de gang.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling