actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Drukwerk kleuren

Gratis fotoboekje - kleuren vergelijken

Hartelijk dank voor het bestellen van het gratis fotoboekje!

1. Gratis fotoboekje
Het gratis fotoboekje van fotofabriek.nl is bedoeld om je een goed beeld te geven van onze papier- en drukkwaliteit. Daarnaast kun je m.b.v. de kleurenschaal op de achterzijde van het fotoboekje, de kleuren van het drukwerk goed vergelijken met de instellingen van je beeldscherm.

2. Kleurenschaal
Houd de papieren kleurenschaal tegen de bovenstaande (digitale) kleurenschaal aan.

3. Kleuren vergelijken
Vergelijk de kleuren van je beeldscherm ten opzichte van de kleuren van het drukwerk.

Je zal zien dat er een verschil is tussen de kleurenschaal op je beeldscherm en de kleurenschaal in het gratis fotoboekje. De kleuren op je eigen beeldscherm zijn ook niet leidend, want het kan per beeldscherm verschillen hoe de kleuren worden weergegeven. De instellingen van het beeldscherm en het omgevingslicht beïnvloeden de weergave van de kleuren.

Verschil CMYK / RGB

Om kleuren voor het menselijk oog weer te geven worden er verschillende manieren toegepast. Allereerst wordt er gewerkt met de drie primaire kleuren die iedereen kent: rood, groen en blauw. Deze drie kleuren worden gezamelijk RGB genoemd en is van toepassing voor de weergave van kleuren op je computerbeeldscherm. Als je twee van de 3 RGB kleuren combineert ontstaan de secundaire kleuren Cyaan, Magenta, Yellow, Key en dit wordt toegepast voor kleuren in drukwerk.

Lees verder over RGB en CMYK.

Snijranden / witranden

Bij het ontwerpen van een fotoproduct zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Zo wil je natuurlijk niet dat een foto of tekst wordt afgesneden en een omslag met een witrand heeft ook geen mooie uitstraling. Daarom hebben wij in de software een aantal handige hulpmiddelen toegevoegd waaronder een stippelijn voor het snijproces. Via de onderstaande link lees je alles over snijranden, witranden en vouwranden die van toepassing zijn in de software.

Lees verder over snij-/ en witranden.

Resoluties

Een van de meest gestelde vragen is het gebruik van de juiste resolutie qua foto's die nodig zijn voor het drukwerk. Resolutie wordt altijd uitgedrukt in pixels per inch en 1 inch is omgerekend 2,54 centimeter. Bij drukwerk is het echter van belang dat drukwerk tussen de 200 en 300 dpi moet liggen. Hoewel het verschil tussen 200 en 300 dpi met het blote oog bijna niet te zien is geldt over het algemeen de regel hoe hoger het aantal pixels per inch, des te scherper de kwaliteit van het drukwerk.

Meer over resoluties en contrast.

Tips & Tricks

Hieronder vind je alle informatie over het gebruik van kleuren en kleurprofielen zoals CMYK en RGB, maar ook informatie over het gebruik van een bleed, snijranden en handige informatie over resoluties van foto's.

In welk kleurprofiel kan ik het beste mijn drukwerk aanleveren?
Wij drukken standaard in sRGB. De meeste digitale camera's hanteren deze instelling. Bij fotofabriek.nl kunnen alle fotoproducten standaard in sRGB aangeleverd worden en worden deze uiteindelijk in CMYK geprint. Hierop zijn alle machines ingericht.

Kan ik ook andere kleurprofielen gebruiken?
Werk je bijvoorbeeld in aRGB dan dien je dit kleurprofiel in te sluiten bij het maken van een PDF-bestand. Als je de bestelling geplaatst hebt, stuur dan gelijk een e-mail naar de klantenservice met deze informatie en je ordernummer.

Welke resolutie heb ik nodig voor drukwerk?
Voor een goede afdrukkwaliteit moet je foto tussen de 200 en 300 dpi liggen.